2011. május 8., vasárnap

Limonádék


Igaz, hogy az elmúlt napokban nem éppen úgy kedvez az időjárás, ahogy az ilyenkor várható volna, de azért hamarosan itt lesz a limonádé szezonja is. Amikor jól esik szomjunkat fanyar hideg itallal oltani. Addig is lehet kísérletezgetni, hogy kinek melyik tetszik.









Málnás limonádé:

Fél kilogramm málnát megszórunk 5 dkg porcukorral majd összeturmixoljuk. Ha ezzel készen vagyunk átpaszírozzuk egy szűrőn. Egy kancsóba beleöntjük és adunk hozzá 3 citrom reszelt héját és annak a levét, valamint felöntjük 1 l ásványvízzel (ez lehet szénsavas és szénsavmentes is). A végén mentalevelekkel díszítjük.


* * *

Gyömbéres limonádé:

Hámozzunk meg 6 db citromot, majd a héját 20 dkg cukorral és kb. 3-4 cm-es gyömbér darabbal (ez legyen megpucolva) főzzük fel 2,5 dl vízben. Addig kevergessük amíg szirupot nem kapunk (kb. 4-5 perc). Hagyjuk kihűlni, majd a citrom héját és gyömbért dobjuk ki belőle. Minél tovább marad benne a gyömbér annál erősebb lesz az íze. A citromokat csavarjuk ki és öntsük össze a sziruppal egy kancsóba, és öntsünk még rá 0,5 l vizet.

* * *

Citrus limonádé:

2 csésze friss narancslevet, 1 csésze zöldcitrom levét, 1/2 csésze citrom levét öntsünk össze, majd adjunk hozzá 1 csésze cukrot és 6-8 csésze vizet. Ezeket addig kevergessük amíg teljesen el nem olvad a cukor. A végén tegyünk a tetejére a citrusokból szeleteket.
(A csésze, bögre, edényke amivel kimérjük a hozzávalókat mindegy hogy mekkora, csak az a lényeg hogy ugyanazzal mérjük ki az összes hozzávalót.)

* * *

Egyszerű limonádé:

4 citromot, 6 dkg cuktor és 6 dl vizet turmixoljunk össze és egy szűrőn át szűrjük le.

* * *

Klasszikus limonádé:

1 csésze cukrot és 1 csésze vizet sziruppá főzünk (ebbe tehetünk egy citrom reszelt héját is). 1 csésze citrom levét (kb. 6 db citrom) keverjük el 3 csésze vízzel. Ezt adjuk a kihűlt sziruphoz majd tegyük hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése