2011. november 29., kedd

Téli forró italok

Nincs is attól jobb mint télen begubózni a kanapéra egy nagy bögre forró itallal. Forrócsoki, tea, forraltbor, puncs...:) Én személy szerint előnyben részesítem az alkoholmentes italokat, de forralt borra is vannak szuper receptek. 


Forró csokoládé:

Önts össze 3 dl tejszínt 6 dl tejjel, majd a hosszában kettévágott vanília rudat (1 szál) tedd bele és kezd el melegíteni. Az apróra tördelt csokidarabokat (20 dkg) vízfürdő felett egy edényben olvaszd fel. Ha megolvadt öntsd hozzá a melegített,, de nem forralt tejet és keverd krémesre. Ha túl sűrűnek találod, tegyél még bele egy kevés tejet. 2 dl tejszínből verj habot és ezzel díszítsd  a tetejét. 

forrás

Klasszikus forralt bor:

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom

A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük ( nem szabad forralni, mert az árt a bor aromájának). Ezután belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón kínáljuk. 

Gyümölcsös forralt bor:

Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé,  3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor v. méz, 1-2 narancs héja esetleg a leve is. 

A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk,majd édesítjük. Igény szerint lehet tenni bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.




Angol puncs:

Vegyünk egy közepes méretű edényt és egy bögrét. A bögre lesz a mérce a különböző alkotóelemek méréséhez. Először egy bögre citromlevet öntsünk a lábosba. Ezután vegyünk elő egy finom vörösbort (lehetőleg édeset) és ebből öntsünk két bögrényit a citromlébe. Ezután öntsünk még hozzá 3 bögrényi cukorszirupot. Ezután következzék 4 bögre víz, vagy négy bögre gyenge gyümölcstea, valamilyen bogyós gyümölcs ízesítéssel. Ezután szórjunk a lábosba vörös bogyós gyümölcsöket, amit épp szeretnénk, de legalább 30-40 dekát. Két felkockázott narancs is mehet bele. Három fahéjrúd, 5-6 szegfűszeg is kerüljön bele. Tartsuk melegen az italt, és úgy kínáljuk.

Cukorszirup: két bögre cukrot  és két bögre vizet addig főzzünk amíg sűrű nem lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése