2013. szeptember 21., szombat

Tippek a takarítás világnapja alkalmából!

Ma van a takarítás világnapja. Nem kötődik konkrét dátumhoz, minden évben egy a szeptember 20. -a körüli hétvégén (szombaton) ünneplik. Az alapötlet Ian Kiernan, ausztrál vitorlásversenyzőtől származik, aki felháborodva a tengeren úszó rengeteg szemét látványán, megszervezte Sidney kikötőjének kitakarítását. Az első kísérlet 1989-ben olyan jól sikerült, hogy a kb. 40 ezer önkéntes mintegy 5000 tonna szemetet gyűjtött össze. Az akcióból "Clean up Australia" néven rendszeres nemzeti program született, a következő években már több száz településen százezrek takarították Ausztráliát. A sikeres civil kezdeményezésre felfigyelt az ENSZ, és 1993-tól világméretű megmozdulássá szélesítette azt. Azóta szeptember harmadik szombatján rendezik a "Clean up the World" (Takarítási Világnap) akciót.



Néhány okos tipp amikről még én se hallottam: 

Rizs
Ha fura szagú és koszos  a kávédarálód, akkor darálj le benne egy marék nyers rizst. Magába szívja a kávészemekből lerakódott zsiradékot és a szagokat. Kiűrítés után száraz papírtörlővel töröld ki a maradékot. 

Citrom
A legjobb megoldás a koszos, foltos fa vagy műanyag vágódeszkák tisztítására: vágj félbe egy citromot, facsard a deszkára a levét, alaposan dörzsöld be vele, hagyd állni 20 percet, majd öblítsd le a deszkát. 

Hajszárító
Zavaró tud lenni, ha veszünk valamit, mindig tele van ragasztva matricákkal, amiket aztán órákig kapirgálhatunk mire megszabadulunk tőlük. A legegyszerűbb megoldás a hajszárító. Melegítsd át a matricát  - ettől majd megolvad a ragasztó és pikkpakk lehúzhatod a termékről. 

Hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól az öreg fabútorok fiókjaiban? 
Szórjuk tele a fiókot szódabikarbónával, száraz szivaccsal dörzsöljük bele- amennyire csak tudjuk - a fába, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap porszívózzuk ki a fiókokat. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése